Temporomandibular eklem (TME); alt çeneyi kafatasına bağlayan, bir menteşe gibi görev yapan ve yutkunma, çiğneme ve konuşma gibi çok önemli fonksiyonların yapılabilmesini sağlayan bir eklemdir. TME problemleri, çene ekleminde, çene hareketlerini kontrol eden kaslarda ve baş boyun bölgesinde ağrıya sebep olabilir.
TME problemlerinin sebebini tam olarak belirlemek zordur. Ancak eklemi meydana getiren anatomik yapılardaki problemler, çeneye ya da eklem bölgesine gelen darbe, bu bölgedeki kıkırdakta oluşan iltihaplanma, yoğun stres, dişlerdeki kapanış bozuklukları (ortodontik bozukluklar) TME problemlerine neden olabilir.
TME problemleri bazen hiçbir tedavi uygulanmadan kendiliğinden iyileşirken, çoğu zaman da bir uzman tarafından tedavi edilmeye ihtiyaç duyar. TME problemlerinin tedavisinde oklüzyon plakları (oral splintler) en sık kullanılan apareylerdir. Yapımları oldukça hassasiyet gerektirir ve teşhisin çok dikkatli yapılması gerekmektedir. Plaklar, vakanın durumuna göre sadece geceleri kullanılabildiği gibi tüm gün kullanıldığı uygulamalar da bulunmaktadır.