Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarımızın yüzünde sağlıklı ve sıcak bir gülümsemenin görünmesi biz ebeveynlerin en çok arzu ettiği duygulardan birisidir. Bununla birlikte bu gülümsemeyi bir ömür boyu sağlıklı tutmak gerekmektedir.

Çocukluk döneminde rutin diş hekimi kontrolleri büyük önem taşımaktadır. Bu kontroller sırasında ebeveynlerin fark edemediği birçok iskeletsel ve dişsel problemler diş hekimleri tarafından kolaylıkla fark edilmekte ve sizlere gerekli bilgilendirmeler yapılabilmektedir. Bu yüzden çocuklarımızın 6 aylık periyotlarla diş kontrollerinin yapılmasını önermekteyiz.

Koruyucu Ortodontik Tedavi

Koruyucu ortodontik tedavilerin başlıca hedefi; oluşabilecek problemlerin erken zamanda tespit edilip önlemler alınmasıdır. Koruyucu ortodontik uygulamalar; 0-5 yaş grubundaki çocuklarda erken süt dişi kayıplarında yer tutucu uygulamalarını, diş sürmelerinin izlenmesi sırasında dişlerden aşındırma ve süt dişi çekimlerini, basit çapraz kapanışlarda eğik düzlemli plak uygulamalarını ve kötü alışkanlıkların önlenmesini içermektedir. Bu nedenle çocuğunuzun ilk ortodontik muayenesi 4-5 yaş aralığında olmalıdır.

Önleyici Ortodontik Tedaviler

Çocuklar 4-5 yaşına geldiğinde, sizin tarafınızdan herhangi bir problem gözlemlenmese bile bir ortodontist tarafından muayene edilmesi şarttır. Çünkü bazı ortodontik problemleri, erken fark edildiğinde çözmek daha kolaydır ve özellikle ağız solunumunun sebep olduğu çene problemlerinin oluşmasını engellemek mümkündür. Çocuğunuz ağızdan nefes alıyorsa ve dudakları açık ise; bu bozuklukların tedavisinde ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanının birlikte çalışması ve fonksiyonlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Bu tip tedaviler değişik nefes ve kas egzersizlerinden ve bu yaş grubu çocukların takabileceği apareylerden oluşmaktadır. Bazen çocuklarda bebeklik döneminden kalmış olan yanlış yutkunma, ağızdan nefes alma, parmak, kalem, dil emme gibi kötü alışkanlıklar mevcut olabilir. Bu kötü alışkanlıkların ortadan kaldırılması için yapılan müdahaleler ‘önleyici ortodontik tedavi’ kapsamındadır. Önleyici tedavilerde amaç, yukarda saydığımız kötü alışkanlıklardan olumsuz etkilenen dişsel ve iskeletsel yapılarla yumuşak dokuların çeşitli uygulamalarla rehabilite edilmesidir. Böylece ilerde ortaya çıkması muhtemel ortodontik sorunlar hafifletilebilir yada tümüyle ortadan kaldırılabilir.